Hoe importeer je zelf een auto?

Wie in het buitenland naar de verkoopprijzen van auto’s kijkt, komt er al snel achter dat in de meeste landen om ons heen de auto’s een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Neem bijvoorbeeld Duitsland. Daar liggen de prijzen voor Duitse merken als Audi, BMW en Mercedes soms wel 30% lager. Is het dan ook aantrekkelijk om een dergelijke auto te importeren? Het antwoord luidt: Jazeker! Maar omdat het best ingewikkeld lijkt, maken maar weinig mensen gebruik van de mogelijkheid om in het buitenland een auto te kopen.

Zelf een auto importeren

Wat moet u doen om zelf een auto te importeren? Als u in het buitenland een auto heeft gevonden, moet u deze na aanschaf door de RDW* laten keuren, zodat de auto kan worden voorzien van een Nederlands kenteken en de auto op uw naam kan worden gezet. U maakt daartoe een afspraak bij een keuringsstation van de RDW. Indien de auto in het buitenland al is gekeurd, kunt u vragen of deze keuring kan worden overgenomen. Op grond van alle documenten en de keuring beoordeelt de RDW of de auto kan worden geregistreerd.

BPM betalen

Als u in het buitenland een auto koopt en deze wilt importeren, moet u daarvan aangifte doen bij de douane/Belastingsdienst. U krijgt dan een aanslag voor de BPM (Belasting voor Personenauto’s en Motorvoertuigen). In Nederland zit de BPM al in de verkoopprijs van auto’s verwerkt. Om een inschatting te kunnen maken van de hoogte van de BPM, heeft u de netto cataloguswaarde van de auto nodig en de complete optielijst. Op grond van die gegevens kunt u met het tarief van de Belastingdienst** het bruto BPM-bedrag berekenen. Dit kan op basis van een afschrijvingstabel, koerslijst of taxatie. Het tarief van de Belastingdienst is onder meer afhankelijk van de leeftijd en de CO2-uitstoot van het voertuig. U kunt tijdens het keuren bij de RDW meteen ook de BPM-aangifte doen. De Belasting controleert naderhand of alles in orde is.

Hoe kunnen wij u helpen?

U kunt het dus allemaal zelf doen. Het kost wat tijd en moeite om te achterhalen hoe het allemaal precies in elkaar steekt en natuurlijk loopt u het risico dat de auto die u heeft gekocht, niet door de RDW geregistreerd kan worden omdat er documenten ontbreken of de auto gebreken vertoont. Bij Jekel Automotive helpen wij regelmatig mensen in de tweede fase van het proces. Ze hebben dus zelf al een auto gevonden, maar vragen ons om advies en om de auto volledig te controleren. Daarna regelen we de aankoop en de import. Ook verzorgen we regelmatig de inruil van de huidige auto en desgewenst ook de financiering of leasing. Ze krijgen de auto dan volledig rijklaar, met het kenteken op naam, afgeleverd. Andere klanten vragen ons om op zoek te gaan naar een import-auto. We hebben een uitgebreid netwerk in de EU dat altijd gunstig uitpakt voor de koper. Het importeren van auto’s is dus hoe dan ook de moeite van het overwegen waard.

Wilt u meer weten? Kijk dan op onze webpagina over import van auto’s.

* Meer weten over de registratieprocedure en kosten bij de RDW? Kijk dan hier.
** Voor de actuele tarieven van de Belastingdienst, klikt u hier.