Moderne diesel net zo schoon als elektrische auto


Een moderne dieselauto kan net zo schoon zijn als een elektrische auto. Dat blijkt uit onderzoek van Europese consumentenorganisaties, automobielclubs, overheden en universiteiten. De test, die mede door de Nederlandse Consumentenbond en ANWB is opgezet, meet 17 auto’s onder meer op schadelijke uitlaatgassen.

Een van de conclusies is dat diesel – de afgelopen jaren weggezet schoner is dan gedacht. Natuurlijk heeft een diesel altijd nog uitlaatgas en een elektrische auto helemaal niet, maar de luchtvervuiling van de moderne diesel is zo weinig, dat deze te verwaarlozen is, Het plaatje komt er nog rooskleuriger uit te zien als totale productie van cradle tot cradle en de (fossiele) energie die nodig is voor de opwekking elektriciteit zelf, wordt meegewogen.

Voor het eerst krijgt daarom een dieselauto, de Mercedes-Benz C220d, de maximale score in de zogenoemde Clean Air Index van Green NCAP. Een 10!

Elektrische auto’s produceren helemaal geen vervuilende emissies, waardoor ze automatisch een 10 krijgen in de Clean Air index. De Mercedes krijgt in het nieuwste onderzoek evenveel punten als zijn elektrische concurrenten Nissan Leaf, BMW i3 en Hyundai Ioniq. Dit zijn overigens de interessante elektrische auto’s die voor 2020 nog wél beschikbaar zijn.

De test maakt duidelijk welke producenten serieus werk maken van het verduurzamen van hun auto’s, én helpt consumenten bij het kiezen van een ‘schone’ auto. Een auto haalt in de test de maximale score van 5 sterren als hij zeer schoon èn zuinig is. De elektrische Nissan Leaf krijgt in deze test als enige 5 sterren.

De volledige test staat op de site van de Consumentenbond.