Is uw auto al winterklaar?


Niet iedereen heeft een garage of kan de auto al op afstand ontdooien. Dit zijn onze top 10 tips voor comfortabel rijden in winter. Juist in winterse omstandigheden wilt u veilig de weg op. Daarom is het belangrijk om het een en ander te controleren, zoals uw banden, koelvloeistof of deurrubbers.
 
 

 
1. Check uw banden

Zorg dat uw bandenspanning in orde is. Het zorgt voor betere rijomstandigheden en meer grip op de weg. Controleer ook het profiel op je banden: dat moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn, maar 3 tot 4 millimeter is geen overbodige luxe in de winter.
 
2. Winterbanden op wintersport

Wanneer het echt winters wordt, kunt u beter winterbanden monteren. Deze hebben een ander profiel, meer grip en zijn in beter in staat om water en vuil af te voeren. Bij een snelheid van 50 km p/u bedraagt de remafstand op harde sneeuw 23 meter met winterbanden en 55 meter met zomerbanden. Ook op nat wegdek beperken winterbanden de remafstand aanzienlijk. In een aantal Europese landen zijn winterbanden verplicht. Krijgt u een ongeluk dan kan dat zelfs gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid
 
3. Check uw vloeistoffen

Zorg voor de juiste (hoeveelheid) koelvloeistof in de motor. Dus mét antivries. Daarnaast is ruitensproeiervloeistoef met antivries (tot -30 graden) erg belangrijk. Uw voorruit is door opspattend pekelwater sneller vies. Het is dan ook handig wat extra voorraad in de auto te hebben. Via de reservoirs onder de motorkap kunnen beide fluids worden (bij)gevuld.
 
4. Controleer uw accu

Een accu presteert minder bij lagere temperaturen. Zeker wanneer uw auto ’s winters wat langer stilstaat, loopt de accu sneller leeg. Dat kan problemen veroorzaken bij het starten. U kunt de accu laten doormeten om te controleren of deze nog goed genoeg is. Anders kunt u die het beste laten vervangen. Langere stukken rijden zijn over het algemeen beter. De dynamo heeft zo de tijd om de accu weer volledig op te laden.
 
5. Vet uw deurrubbers in

Bij vorst kunnen uw deurrubbers vastvriezen. U voorkomt dit door de rubbers in te smeren met vaseline of siliconenspray. Er bestaan sticks voor met een smeerseltje. Een andere tip is talkpoeder. Is de deur toch vastgevroren? Dan kunt u het beste tegen de deur duwen voordat u hem opent. Dan voorkomt u dat de deurrubbers scheuren.
 
6. Gebruik slotontdooier

Ook het slot kan gaan bevriezen. Met olie of slotontdooier kunt u dat voorkomen. Is het slot toch bevroren? Dan kunt u slotontdooier gebruiken om het op te lossen.
 
7. Maak de auto ijsvrij

Maak de auto altijd ijsvrij voordat u wegrijdt. Gebruik een ruitenkrabber om de ramen goed schoon te maken. Eventueel met behulp van een spuitbus met antivries. Weersta de verleiding om warm water over de autoruiten te gooien, dan kan de ruit uiteindelijk gaan barsten.
 
8. Voorkom ijsvorming

Een vooruitfolie plaatsen is de simpelste manier om de auto ijsvrij te houden. Zorg ervoor dat u het folie ook onder de ruitenwissers schuift, zodat die niet vastvriezen. Een anti-ijsdeken laat zich wat makkelijker vastklemmen dan folie, omdat die net wat dikker is. Een dakhoes bedekt naast de voorruit ook de zijramen, de achterruit en de zijspiegels. Ideaal tegen krabben. Plaats geen karton. Als het gaat regenen, bevriest ook dit en bent u veel verder van huis.
 
9. Gebruik geen handrem
De handrem kan vastvriezen. Het is verstandig om die in de koude maanden helemaal niet te gebruiken. U kunt de auto gewoon in de parkeerstand zetten (P) of in de eerste versnelling. Is de handrem alsnog vastgevroren? Ga die dan niet ‘los’ rijden. Laat de motor draaien totdat alles is ontdooid.
 
10. Overige nuttige tips

  • Zorg dat u een ijskrabber (met handschoen), doek en spray bij de hand hebt.
  • Leg een pechdeken in de auto als u met motorpech moet wachten op de wegenwacht.
  • Ga condensvorming tegen en maak uw ruit aan de binnenzijde goed schoon met anti-condensspray en een zachte doek.
  • Veeg de sneeuwhoed van het dak anders ziet u bij het eerste remmoment weer niks.
  • En misschien wel het allerbelangrijkste: pas uw rijstijl aan!

 
Wij wensen u veel kristalheldere kilometers!